Geheimhouding
De behandelaar heeft een geheimhoudingsplicht tegenover derden. Zij kan dus alleen met uw schriftelijke toestemming gegevens over u verstrekken. De behandelaar mag alleen in noodsituaties de geheimhoudingsplicht doorbreken, bijvoorbeeld als mensen in gevaar zouden komen. De behandelaar kan wanneer zij dat nodig acht overleg plegen met collega’s. Deze collega’s hebben ook een geheimhoudingsplicht. Er wordt respectvol en zorgvuldig met de informatie omgegaan.
Dossier
Wat betreft uw dossier is de WGBO (Wet op Geneeskundige Behandelovereenkomst) van toepassing. Er wordt een elektronisch patiëntendossier aangemaakt. Hier worden de persoonsgegevens opgeslagen. De bewaartermijn van uw dossier is twintig jaar. U heeft recht op inzage in uw dossier als daartoe aanleiding is.
Privacy
Bij communicatie per mail wordt privacygevoelige informatie uitsluitend beveiligd en versleuteld verstuurd. Eventuele video opnamen dienen ter ondersteuning aan de behandeling of voor leerdoeleinden voor de behandelaar. Hiervoor wordt schriftelijk toestemming gevraagd. Video opnamen zijn geen onderdeel van het dossier, blijven eigendom van de behandelaar en worden vernietigd nadat zij zijn gebruikt voor bovenstaande doeleinden. Er wordt uiteraard zeer zorgvuldig omgegaan met dit materiaal.
Veiligheid in de thuissituatie
Sinds 2013 geldt de Wet Verplichte Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld. Organisaties en zelfstandig werkende psychologen die werkzaam zijn in de sectoren gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang, maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg, politie en justitie zijn vanaf deze datum wettelijk verplicht om een meldcode te gebruiken bij signalen en vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld. Van psychologen wordt verwacht dat zij actief kindermishandeling en huiselijk geweld signaleren, zo nodig melden en tegengaan.
Wanneer er vanuit onze gesprekken of een andere bron signalen zijn dat mogelijk de veiligheid van de jeugdige (of van andere kinderen in het gezin) in het geding is, worden deze signalen serieus genomen en verder met u (en zo nodig andere betrokkenen) bespreekbaar gemaakt en in kaart gebracht. Wanneer de veiligheid van gezinsleden inderdaad in het geding blijkt te zijn en mijn hulp alleen niet voldoende is de veiligheid te waarborgen, dan wordt er contact gezocht met een collega, of Veilig Thuis om te overleggen wat er moet gebeuren om de veiligheid te herstellen.
Wanneer u zich zorgen maakt om de veiligheid van uw eigen of andermans kinderen, kunt u zelf ook contact zoeken met Veilig Thuis: 0800-2000, www.vtij.nl.
Beroepscode
De psycholoog is gehouden aan de voor haar geldende beroepscode (NIP) en valt onder het tuchtrecht van de wet BIG. De psycholoog houdt een dossier bij van de behandeling. Rechten en plichten over de behandeling, onderzoek, het dossier en de andere zaken staan uitgebreid beschreven in deze Beroepscode. Zie www.psynip.nl voor meer informatie omtrent wet- en regelgeving.
Gescheiden ouders
Het is bij de wet vastgelegd dat behandeling van minderjarigen (< 16 jaar) alleen mag starten als beide gezaghebbende ouders hier toestemming voor hebben gegeven. Indien één van de ouders niet bij de afspraken aanwezig kan zijn, kan hiervoor ook schriftelijke toestemming gegeven worden.
Rechten van ouders en kinderen
Als kinderen jonger zijn dan 12 jaar, oefenen de gezaghebbende ouders zijn of haar rechten uit. Tussen 12 en 16 jaar oefenen ouders en kind gezamenlijk zijn of haar rechten uit. Dit betekent dat ook het kind in moet stemmen met het traject. Vanaf 16 jaar oefent een kind zelfstandig zijn of haar rechten uit.
Klachten
Bent u ergens ontevreden over, of heeft u een klacht over onze zorg? We gaan graag met elkaar in gesprek en op zoek naar een oplossing.
Wilt of kunt u de klacht niet bespreekbaar maken of wenst u onafhankelijke ondersteuning hierbij, dan kunt contact opnemen met Klachtenportaal Zorg. Klachtenportaal Zorg is een externe organisatie waar ik bij ben aangesloten om onvrede en klachten over mijn zorg te helpen oplossen.
Geef uw klacht door met het klachtenformulier op de website van Klachtenportaal Zorg. U kunt ook een e-mail sturen aan info@klachtenportaalzorg.nl. Weet u niet welke klachtenprocedure voor u geldt? Ook daar kan Klachtenportaal Zorg u mee helpen. Het doel blijft het oplossen van onvrede en klachten.

